Kako piti viski in temu primerno izbrati kozarec? V tokratnem blog zapisu se bomo pogovarjali o pitju viskija in seveda kakšen kozarec izbrati za pitje le tega. Ne bomo iznašli znanosti in tudi ne bom vam pametovala kateri kozarec izbrati za pitje. Pogledali bomo najboljše možnosti, katere so praktične in poučne.
Če ste začetnik v pitju/ uživanju viskija, vam ne priporočam da začnete s 30 let starim viskijem, katerega je pil Prince Charles ipd..začnite z osnovnimi in lahkimi viskiji. Več o tem si lahko preberete v prispevku: Viski za začetnike.
Kozarci za viski: katerega izbrati?
Tukaj ne bom govorila o vseh kozarcih ampak bolj o principu, kateri stoji za kozarci, da boste razumeli in lažje izbrali kozarec, kateri bo vam ustrezal za pitje viskija iz njega.
Delimo jih v dve skupini:
- Kozarci za užitek
Prva skupina spada v dnevno uživanje ob kozarcu viskija doma, v sproščujočem okolju, ko si zaželite nekaj požirkov te vode življenje.
Še ena zanimivost: pitje viskija »on the rocks« pomeni da ga pijemo skupaj z kockami ledu; »neat« pa pomeni piti samo viski, brez dodatkov.
Primerni kozarci za viski:
- Tumbler : navaden kozarec, v katerem lahko mešamo viski skupaj z sokom ali ostalimi pijačami. Le ta ni primeren za vonjanje in testiranje viskija, saj gre vsa aroma takoj iz njega.

2. Kozarci za »spoštovanje«
Druga skupina (spoštovanje) pa spada pod okušanje, vonjanje, testiranje nekega viskija, za kar si je vredu vzeti čas.
Primerni kozarci:
- Sherry kozarec: to je kozarec za pitje vina, ampak tukaj iščemo kozarec, kateri je v obliki tulipana in ima spodaj dovolj prostora da viski diha, zgoraj pa je ožji, da aroma ne pobegne takoj ven in da ga lažje vonjamo in okušamo. Spodnji del je na krajšem peclju, katerega držimo med okušanjem in tako viskija ne segrevamo z rokami.

- The Snifter (vohljač): primeren za konjak, brendi in viski. Veliko spodnjega prostora, da lahko pijača diha in da jo lažje vonjamo. Odličen kozarec za okušanje viskijev.

- Glencairn kozarec: je najbolj priljubljen kozarec med osebami, katere rade redno pijejo viski. Zaradi svoje oblike, katera je visoka in ozka je odličen za okušanje, vonjanje in držanje viskija.

Kako piti viski?
Tukaj ni pravila, so e smernice za osebe, katere so na začetku in še ne vejo kako piti viski.
Viski nalijete v željen kozarec (priporočljivo je v daljši in ožji), nato pa kozarec rahlo obračate v eno stran (smer urnega kazalca ali nasprotno smer), da viski pokrije celoten spodnji del kozarca in spusti arome- sploh če imate starejši viski, kateri je poln arom. Lahko pa kozarec tudi pokrijete s kakšnim pokrovčkom, da zadržite arome v notranjosti kozarca, tačas ko viski stoji.
Profesionalni pokuševalci viskija oz. poznavalci viskija, radi dodajo k viskiju vodo. Zakaj je temu tako?
Dodatek vode naj ne bo navadna voda iz pipe, saj klor, železo in druge snovi iz vode, uničijo okus samega viskija. Priporočljivo je dodati filtrirano vodo, katera je očiščena teh snovi.
Kot dodatek poskuševalci uporabijo viski vrček (ali žlico ali kapalko), s katerim lahko v kozarec dozirajo kapljico po kapljico vode in opazujejo reakcijo viskija. Vidi se oljnata reakcija viskija z vodo.
Kaj pa pravzaprav voda naredi, ko jo dodamo k viskiju?
Voda »izobrazi« molekule v viskiju in ustvari kemično reakcijo, kjer loči estre okusa od molekul alkohola. Voda vbistvu odpre aromo viskija, katera je močna in izrazita.
Vodo dodamo viskijem, kateri imajo procent alkoholnega volumna od 40 – 60%.
Kar je zelo priporočljivo, da zbijemo alkohol in privabimo na plano arome in okuse kot se šika. Nikakor pa viskija ne utopite!
S preveč dodane vode bo viski izgubil okus in arome- vse je v ravnovesju.
Pijte alkohol odgovorno!
Čin-čin 🥃