Viski selekcija
  • Blog
    • O viskiju
    • Vrste viskija
    • Napotki
    • Degustacija in note
    • Viski meseca
  • Slovar
  • O meni
  • V&O
Viski selekcija
  • Blog
    • O viskiju
    • Vrste viskija
    • Napotki
    • Degustacija in note
    • Viski meseca
  • Slovar
  • O meni
  • V&O
Viski selekcija
Home Napotki

Kako piti viski in kateri kozarec izbrati?

by Uršula K.
18 septembra, 2020
in Napotki
0
Kako piti viski in izbira pravega kozarca
0
SHARES
1.2k
VIEWS
Deli na FacebookPošlji v email

Kako piti viski in temu primerno izbrati kozarec? V tokratnem blog zapisu se bomo pogovarjali o pitju viskija in seveda kakšen kozarec izbrati za pitje le tega. Ne bomo iznašli znanosti in tudi ne bom vam pametovala kateri kozarec izbrati za pitje. Pogledali bomo najboljše možnosti, katere so praktične in poučne.

Če ste začetnik v pitju/ uživanju viskija, vam ne priporočam da začnete s 30 let starim viskijem, katerega je pil Prince Charles ipd..začnite z osnovnimi in lahkimi viskiji. Več o tem si lahko preberete v prispevku: Viski za začetnike.

Kozarci za viski: katerega izbrati?

Tukaj ne bom govorila o vseh kozarcih ampak bolj o principu, kateri stoji za kozarci, da boste razumeli in lažje izbrali kozarec, kateri bo vam ustrezal za pitje viskija iz njega.

Delimo jih v dve skupini:

  1. Kozarci za užitek
    Prva skupina spada v dnevno uživanje ob kozarcu viskija doma, v sproščujočem okolju, ko si zaželite nekaj požirkov te vode življenje.

Še ena zanimivost: pitje viskija »on the rocks« pomeni da ga pijemo skupaj z kockami ledu; »neat« pa pomeni piti samo viski, brez dodatkov.

Primerni kozarci za viski:

  • Tumbler : navaden kozarec, v katerem lahko mešamo viski skupaj z sokom ali ostalimi pijačami. Le ta ni primeren za vonjanje in testiranje viskija, saj gre vsa aroma takoj iz njega.
Tumbler kozarec

2. Kozarci za »spoštovanje«
Druga skupina (spoštovanje) pa spada pod okušanje, vonjanje, testiranje nekega viskija, za kar si je vredu vzeti čas.

Primerni kozarci:
  • Sherry kozarec: to je kozarec za pitje vina, ampak tukaj iščemo kozarec, kateri je v obliki tulipana in ima spodaj dovolj prostora da viski diha, zgoraj pa je ožji, da aroma ne pobegne takoj ven in da ga lažje vonjamo in okušamo. Spodnji del je na krajšem peclju, katerega držimo med okušanjem in tako viskija ne segrevamo z rokami.
Sherry kozarec
  • The Snifter (vohljač): primeren za konjak, brendi in viski. Veliko spodnjega prostora, da lahko pijača diha in da jo lažje vonjamo. Odličen kozarec za okušanje viskijev.
Snifter- kozarec za viski
  • Glencairn kozarec: je najbolj priljubljen kozarec med osebami, katere rade redno pijejo viski. Zaradi svoje oblike, katera je visoka in ozka je odličen za okušanje, vonjanje in držanje viskija.
Glencain kozarec-pravi za viski

Kako piti viski?

Tukaj ni pravila, so e smernice za osebe, katere so na začetku in še ne vejo kako piti viski.
Viski nalijete v željen kozarec (priporočljivo je v daljši in ožji), nato pa kozarec rahlo obračate v eno stran (smer urnega kazalca ali nasprotno smer), da viski pokrije celoten spodnji del kozarca in spusti arome- sploh če imate starejši viski, kateri je poln arom. Lahko pa kozarec tudi pokrijete s kakšnim pokrovčkom, da zadržite arome v notranjosti kozarca, tačas ko viski stoji.

Profesionalni pokuševalci viskija oz. poznavalci viskija, radi dodajo k viskiju vodo. Zakaj je temu tako?

Dodatek vode naj ne bo navadna voda iz pipe, saj klor, železo in druge snovi iz vode, uničijo okus samega viskija. Priporočljivo je dodati filtrirano vodo, katera je očiščena teh snovi.

Kot dodatek poskuševalci uporabijo viski vrček (ali žlico ali kapalko), s katerim lahko v kozarec dozirajo kapljico po kapljico vode in opazujejo reakcijo viskija. Vidi se oljnata reakcija viskija z vodo.

Kaj pa pravzaprav voda naredi, ko jo dodamo k viskiju?

Voda »izobrazi« molekule v viskiju in ustvari kemično reakcijo, kjer loči estre okusa od molekul alkohola. Voda vbistvu odpre aromo viskija, katera je močna in izrazita.

Vodo dodamo viskijem, kateri imajo procent alkoholnega volumna od 40 – 60%.

Kar je zelo priporočljivo, da zbijemo alkohol in privabimo na plano arome in okuse kot se šika. Nikakor pa viskija ne utopite!

S preveč dodane vode bo viski izgubil okus in arome- vse je v ravnovesju.

Pijte alkohol odgovorno!

Čin-čin 🥃

Uršula K.

Uršula K.

Hej, sem Uršula, mlada poznavalka viskijev :) Sem še na začetku svoje poti, saj bi se rada o njih še ogromno naučila. Z viskijem sem se začela ukvarjati pred kratkim (beri slabe pol leta) in sem zelo fascinirana :D Vse objave in recenzije posameznih viskijev so priučene in jih še raziskujem. Vesela bom znanja kakšnega sinior poznavalca/ke, od katerega se lahko česa dodatno naučim. Sem odprta in znanja željna oseba.

Next Post
Viski za začetnike- naslovnica

Viski za začetnike

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kategorije

  • O viskiju
  • Vrste viskija
  • Napotki
  • Degustacija in note
  • Viski meseca

Popularno

  • Izdelava viskija- svet viskija

    Izdelava viskija: Kaj je Viski in iz česa je izdelan?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Tipi viskijev

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Kako piti viski in kateri kozarec izbrati?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Viski za začetnike

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Katere vrste viskija poznamo?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Poglejte še

Vrste viskija- naslovnica

Katere vrste viskija poznamo?

3 leta ago
Pitje viskija naslovnica

Pitje viskija: Ice, water or neat?

3 leta ago

Pridružite se viski skupnosti

Postavite vprašanje

in vam bomo nanj odgovorili z blog zapisom.

Postavite vprašanje
Odgovori
viskiselekcija logotip

Blog, ki se vrti okoli viskija. V člankih vam predstavljam zanimivosti, predstavitve in nasvete v svetu viskija. Skupaj se bomo naučili nekaj novega ali pa le osvežili svoje znanje. Dobrodošli!

Povezave

Viski selekcija

Design by Distant studio.

Facebook-f
No Result
View All Result
  • Home

Viski selekcija © 2020 - Vse pravice pridržane.