Pitje viskija za nekoga predstavlja ljubiteljsko pitje, pitje za užitek, medtem ko drugim samo za poskušanje. V kateri kategoriji ste vi? Jaz osebno ga najraje spijem brez vsega ali res malim dodatkom vode.
Vabljeni k branju članka Kako piti viski in kateri kozarec izbrati?
Tukaj ni pravila, kako viski piti. Pijemo ga lahko seveda na več načinov oz. na način, kateri nam odgovarja. Kaj pa se zgodi ko viskiju dodamo vodo, ledeno kocko ali kakšno drugo pijačo?
Načini za pitje viskija
Spodaj sem dodala video, v katerem znani Charles MacLean prikazuje načine, kako se viski lahko pije. Je pa seveda vaša osebna izbira kako, s čem in kdaj ga boste pili 🙂 Uživajte v gledanju.
Dodatek vode(water):
Voda viski rahlo razredči in potegne na plano močne arome. Pravzaprav voda loči estre okusa od molekul alkohola. Arome so izrazitejše in okus malo blažji.
Dodatek ledu (ice):
Led v viskiju je kar popularna zadeva, čeprav ga po mojem mnenju ne naredi nič boljšega, saj rabi čas, da se odtali, ga dejansko razredči in led vbistvu zapre arome v viskiju- le redko jih zaznamo. Edina dobra stvar tukaj je, da ga ohladi. Za kar so pa odlične kamen- kocke, katere se postavijo v zamrzovalnik in dejansko ne razredčijo viskija ampak ga le ohladijo – dobra ideja!

Brez vsega (neat):
Meni osebno najljubša izbira. Zakaj? Ker ga čutiš v celoti z vsemi njegovimi aromami, pravim okusom in čarom. Najbolje ga je piti pri sobni temperaturi ali malenkost toplejšega.

” Če povzamemo, torej voda bo odprla arome viskija, led bo nekako zdolgočasil njegov okus, kocke pa ne naredijo nič drugega kot ga ohladijo.”
Moj nasvet?
- Če vam kdo ponudi viski, ga probajte brez vsega. V kolikor vam je premočen ali pre-pekoč okus, dodajte malo vode.
- Pijte ga kakor vi želite in kakor je vam najljubše. Če vam je všeč z coca- colo, ali ingverjevim pivom, ga dodajte in uživajte ob svojem viskiju.