Viski selekcija
  • Blog
    • O viskiju
    • Vrste viskija
    • Napotki
    • Degustacija in note
    • Viski meseca
  • Slovar
  • O meni
  • V&O
Viski selekcija
  • Blog
    • O viskiju
    • Vrste viskija
    • Napotki
    • Degustacija in note
    • Viski meseca
  • Slovar
  • O meni
  • V&O
Viski selekcija
Home O viskiju

Kakšen vpliv imajo različna zrna na aromo?

by Uršula K.
2 septembra, 2020
in O viskiju
0
Zrna in aroma viskija
0
SHARES
140
VIEWS
Deli na FacebookPošlji v email

Kot dobro vemo, so zrna oz žito, katerega uporabijo za varjenje oz. izdelavo viskija zelo pomembna. Pomembna je kvaliteta, kje zraste, kakšne so podnebne razmere, seveda vreme in prav tako kakšna voda se uporabi pri sami izdelavi.

Predstavila vam bom vsako žito posebej in za kak viski je to žito primerno.

Vabljeni k branju!

Vrste žita, najpogosteje uporabljena v viskiju:

  1. Ječmen
  2. Koruza
  3. Rž
  4. Pšenica

Ječmen

Viski iz ječmena bo imel bolj sladek okus z veliko karamele in rjavega sladkorja. Ječmen najpogosteje najdemo v škotskem, irskem in japonskem viskiju. Daje jim lahkoten profil in sladek okus. Ko se ječmen kupuje, more imeti vonj po sladkobi ali pa sploh nima vonja- v primeru, da je »njegov rok uporabe« že potekel, pa bo imel vonj po olju in plesni. Da malo dlje zdrži, ga je potrebno hraniti v neprodušni posodi, katero se postavi v temen prostor.

Ječmenova zrna

Koruza

Koruza se večinoma uporablja v viskijih Bourbon in Tennessee, saj je zelo sladka. Ima sirupast okus, skozi katerega prihajajo beli sladkor in bombažno nežne sladkarije. Večina Bourbonov je znanih po sladkosti, vendar se to po navadi izravna z okusi, ki prihajajo iz zoglenelih sodov, v katerih zorijo. Najpogosteje jo uporabljajo v ZDA – Bourbon mora vsebovati vsaj 51 % koruze, kar velja enako za Tennessee viski.

Ameriška vrsta viskija mora za izdelavo izpolnjevati vrsto pogojev. Straight viski ali čisti viski mora vsebovati najmanj 51% deleža žita (ter ne sme presegat 80% alkohola)+ skladiščenje mora trajati vsaj dve leti v popolnoma novem hrastovem sodu. Dodatek barvil je prepovedat in ustekleničen viski mora imeti med 40 in 62,5 % alkohola.

Vrste pa so: Straight bourbon, straight corn in straight tennessee.

Koruzna zrna

Rž

Rž daje viskiju pikantnejši okus, z pridihom popra in cimeta. Zaradi tega je ržen viski zelo suh.  Spet gre za viski, ki ga pogosteje najdemo v Ameriki in Kanadi.

Tako kot burbon ima tudi tipična ržena kaša nekaj “kisle kaše” iz prejšnjega proizvodnega cikla, zagotavlja konsistenco kvasa in okusa (ne pa mehkobe).

In tako kot burbon se tudi rž stara v zoglenelih novih hrastovih sodih, kjer dobi svojo barvo in še več začimb. Tako kot burbon se tudi rž destilira do največ 160 dokazov (kar pomeni, da ji odvzamejo manj aromatičnih spojin) in se stekleniči pri najmanj 40% ABV.

Ržena zrna

Pšenica

Kakšen je okus pšeničnega viskija? Govorimo o gladkem okusu, kakšnega imajo nekateri najbolj gladki viskiji – polnjen z medom, vanilijo, suhimi jagodami, začimbami in okusom karamele. Pšenični viskiji imajo tudi lastno, čeprav prefinjeno sladkost, ki zagotavlja mehkobo in enostavnost. Pšenica nima bistvenega nabora okusov, ampak zagotovi viskiju nežnost, okuse drugih zrn ali soda.

Pšenična zrna

Teh pet zrn – ječmen (sladni ali neslani), rž, pšenica in koruza – predstavlja veliko večino zrn, ki se uporabljajo v viskiju. Viski v Severni Ameriki – ZDA in Kanadi – je običajno mešanica treh ali štirih zrn, medtem ko viski zunaj Amerike običajno temelji na ječmenu.

Tags: Način priprave
Uršula K.

Uršula K.

Hej, sem Uršula, mlada poznavalka viskijev :) Sem še na začetku svoje poti, saj bi se rada o njih še ogromno naučila. Z viskijem sem se začela ukvarjati pred kratkim (beri slabe pol leta) in sem zelo fascinirana :D Vse objave in recenzije posameznih viskijev so priučene in jih še raziskujem. Vesela bom znanja kakšnega sinior poznavalca/ke, od katerega se lahko česa dodatno naučim. Sem odprta in znanja željna oseba.

Next Post
Škotski viski po regijah- naslovnica

Škotski viski po regijah

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kategorije

  • O viskiju
  • Vrste viskija
  • Napotki
  • Degustacija in note
  • Viski meseca

Popularno

  • Izdelava viskija- svet viskija

    Izdelava viskija: Kaj je Viski in iz česa je izdelan?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Tipi viskijev

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Kako piti viski in kateri kozarec izbrati?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Viski za začetnike

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Katere vrste viskija poznamo?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Poglejte še

Škotski viski po regijah- naslovnica

Škotski viski po regijah

3 leta ago
Single barrel viskiji- naslovnica

Single barrel viskiji ali viskiji iz enega soda

3 leta ago

Pridružite se viski skupnosti

Postavite vprašanje

in vam bomo nanj odgovorili z blog zapisom.

Postavite vprašanje
Odgovori
viskiselekcija logotip

Blog, ki se vrti okoli viskija. V člankih vam predstavljam zanimivosti, predstavitve in nasvete v svetu viskija. Skupaj se bomo naučili nekaj novega ali pa le osvežili svoje znanje. Dobrodošli!

Povezave

Viski selekcija

Design by Distant studio.

Facebook-f
No Result
View All Result
  • Home

Viski selekcija © 2020 - Vse pravice pridržane.