Poznamo različne tipe viskijev, kateri so svetovno znani- saj seveda prihajajo iz različnih delov sveta. Razlikujejo se ne samo po aromi ampak tudi po strukturi, načinu pridelave in podobno. Danes vam bom vse naštela in predstavila.
Nekateri stili viskijev so zelo priporočeni, drugi manj. Na primer bourbon mora biti po specifičnih kriterijih, da se lahko uporabi to ime na nalepki viskija. V nasprotju s tem, je generično označen »blended whisky« lahko narejen kjerkoli in lahko ima uporabljene katerekoli sestavine ali metode izdelave.
Seveda ima tudi vsak stil svoje karakteristike, katere s svojimi različnimi okusi privlačijo nas viski ljubitelje.
Pa poglejmo tipe:
Blended viski (oz. mešani viski):
pomeni katerikoli viski, ki je mešanica različnih viskijev, ki so že starani in so destilirani iz različnih vrst zrn. Kanadski in Irski tako kot scotch, vključujejo mešane viskije. Ime blended whisky se uporablja tudi za viskije, ki ne sodijo v nobenega od standardnih slogov.
Viskiji: Johnnie Walker Blue Label, Chivas Regal 18, Hibiki Suntory Japanese Harmony ipd
Single Malt viski:
single malt je opredeljen kot viski, izdelan iz ječmenovega slada in izdelan v eni destilarni. Ti viskiji so starani najmanj štiri leta, v sodih iz ameriškega hrasta ali evropskega (španskega) hrasta in polnjeni z najmanj 40% ABV*. Presenečeni bi bili nad številom ljudi, ki mislijo, da “Single Malt” pomeni “enoten sod”. Ta izraz najdete na škotskem, irskem in japonskem viskiju, ter nekaterih drugih viskijih iz tujih držav.
Viski: Highland Park, Aberlour, The Balvenie, Laphroaig, Bowmore, The Macallan ipd
Irski viski:
Ta viski mora biti destiliran na Irskem in se najpogosteje meša, čeprav so na voljo posamezni sladi. Običajno je irski viski trikrat destiliran iz ječmenovega slada in ga je treba starati vsaj tri leta. Slog je znan po tem, da je gladek, lahek in zelo piten.
Viski: Bushmills, Connemara Irish, Green Spot, Irishman, Teeling, Redbreast..ipd
Scotch viski:
Scotch viski je sladni ali žitni viski, kateri je proiveden samo na škotskem. Vsebuje slad iz ječmena in mešanico viskijev, ki so žitni. Specifičen dimljen okus mu daje sušenje žita na ognju s šotnimi gorivi. Različne regije na škotskem proizvajajo single malts z posebnimi karakteristikami.
Viski: Ardbeg, Johnnie Walker, Ballantine, Macallan, Glenlivet, Chivas Regal ipd
Burbon viski:
Burbonski viski je vrsta ameriškega viskija, kateri ima visoke standarde in stroge predpise za izdelavo. Bourbon, ki je označen kot mešanica, lahko vsebuje dodana barvila, arome in druge žgane pijače, kot so nevtralna žitna žganja, vendar mora biti vsaj 51% izdelka naravni burbon.Stara se v novih, ogljenih hrastovih sodih. Okus se razlikuje, čeprav ima večina burbonov trden okus. Burbona, starega manj kot tri leta, v EU zakonito ne moremo označiti kot viski.
Viski: Buffalo Trace, Evan Williams, Four Roses, Maker’s Mark ipd
Tennesse viski:
Tennessee viski je naravni viski, proizveden v ameriški zvezni državi Tennessee. Za njega je značilno, da je svetlo rjave- do jantar barve; ima vsaj 40 % ABV*; staran v ogljenih novih hrastovih sodih; izdelan iz 51% koruze, dopolnjen z ržjo, ječmenom ali pšenico. Izdelan po posebnem postopku, imenovanem Lincoln County Process- kateri viski mehča in mu daje rahel okus po požganem lesu.
Viskiji: Jack Daniel’s; George Dickel. Prichard’s, Collier and McKeel, Nelson’s Green Briar.
Za malo razvedrila sem spodaj dodala video Chrisa Stapletona- Tennessee Whiskey- pa veselo poslušanje 😉
Kanadski viski:
Kanada slovi po mešanih- večzrnatih viskijih, ki vsebujejo velik odstotek koruznega žganja in pa spadajo med lažje in gladkejše od drugih viskijev. Rž je najljubše zrno, čeprav so viskiji, ki gredo v mešanice, narejeni iz različnih zrn. Ni redkost, da kanadski viski v mešanici uporablja 20 ali več sestavin – večinoma viskija, pa tudi šeri.
Viski: Canadial Club in Canadian Club 12, Crown Royal
Ržen viski:
se nanaša na dve različni a vendar sorodni vrsti viskija: Ameriški rženi viski, ki je podoben burbonskemu viskiju, vendar ga je treba destilirati iz vsaj 51 odstotkov rženega zrna; ter Kanadski viski, ki ga zaradi zgodovinskih razlogov pogosto imenujejo (in ga pogosto označujejo kot) rženi viski, čeprav v svoj proizvodni postopek dejansko ne vključuje in ne vsebuje rženega zrna.
Za rženi viski ni geografske označbe, čeprav je večina narejena v Severni Ameriki. Namesto tega se osredotoča na uporabo rži; uporabijo se lahko tudi manjši deleži drugih zrn. Rženi viskiji so ponavadi drzni in začinjeni.
Viski: Wild Turkey, Knob Creek, Old Overholt, Rittenhouse, Pikesville, WhistlePig ipd.
Japonski viski:
Japonska se je naučila, kako narediti viski iz Škotske, zato so tehnike in lastnosti zelo podobne. Ponavadi se osredotočajo na posamezne slade s šotnimi okusi in veljajo za zelo fine viskije.
Viskiji: Hibiki Harmony, Yamazakura
Moonshine:
Moonshine je bil prvotno izraz slenga za visoko odporne destilirane žgane pijače, ki so bile proizvedene nedovoljeno, brez dovoljenja vlade. Imenujejo ga tudi “beli pes” ali, na Irskem, potcheen, moonshine je ne staran viski. V bistvu je surovi viski brez mehkobe, barve ali dodatnih arom, ki jih dajejo sodi iz lesa.V zadnjih letih so priljubljeni komercialni izdelki, ki so jih označevali kot mesečina, ponovno začeli rasti.
Viski: O’Donnell High Proff Moonshine, Buffalo Trace-White dog, Midnight moon, Ole Smokey